Pubers rouwen met lotgenoten

“Mijn broer stierf vijf jaar geleden. Vijftien was ik. Mijn ouders kregen aandacht en troost van anderen. Maar ik werd vergeten. Voor mijn verdriet was er geen plaats. Thuis spaar je elkaar, bij vrienden wil je niet onderdoen, op school gaat na een week het leven gewoon verder. Ik voelde me zo machteloos, zo alleen.” Bron: Visie (ACW) (artikel is helaas niet langer beschikbaar)

Laatste nieuws : Rouwverlof

Minister van Werk en Gelijke Kansen Joëlle Milquet (cdH) wil het rouwverlof in 2009 verlengen van 3 dagen tot minstens 10 dagen. Dat heeft heeft de cdH-minister geantwoord op een vraag van CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer. Milquet overlegt vrijdag met haar collega van Sociale Zaken Laurette Onkelinx.CD&V-Kamerleden Lieve Van Daele en Stefaan Vercamer werken naar eigen zeggen aan een gezamenlijk wetsvoorstel om het rouwverlof voor een werknemer te verlengen van 3 (of 4) naar 10 dagen. "Bij het overlijden van een partner of een kind krijgen de nabestaanden vandaag amper de tijd om de administratieve kant te regelen. Ruimte om stil te staan bij het verlies en het immense verdriet is er niet. In een samenleving waar het tempo hoog ligt, is deze ruimte geen overbodige luxe", aldus Vercamer en Van Daele. Vroegere wetsvoorstellen om de rouwperiode te verlengen zijn vooral om budgettaire redenen gestrand. Volgens minister Milquet zou de verlenging van het rouwverlof geen zware budgettaire last zijn. Vercamer en Van Daele zijn het eens met Milquet en menen dat een verlenging tot minstens 10 dagen "tegemoet komt aan de grote nood die mensen die met een verlies geconfronteerd worden ervaren". Bron: De Morgen, 23/10/08

Werkgroep Verder ondersteunt deze vraag en hoopt op een uitbreiding van het rouwverlof.


WERKGROEP VERDER
Werkgroep Verder is een samenwerkingsverband tussen de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (FDGG – VVI), Tele-Onthaal, Similes, CAW - Slachtofferhulp, Centrum ter Preventie van Zelfmoord, Centra voor Morele Dienstverlening en tal van nabestaanden - ervaringsdeskundigen.

De Werkgroep Verder behartigt de belangen van nabestaanden (familie, vrienden, collega's, klasgenoten) na zelfdoding door het coördineren, organiseren en ondersteunen van initiatieven voor/door nabestaanden na zelfdoding in Vlaanderen.Heeft als doel te sensibiliseren, de opvang van nabestaanden te verbeteren en het thema “rouw na zelfdoding” bespreekbaar te maken in onze samenleving.


Op 22 november 2008 organiseerde de Werkgroep Verder vzw de 7e Dag van de nabestaanden na zelfdoding. Op 21 november 2009 zal de 8e editie doorgaan. Meer info: klik op de website.


Artikels


Specifiek voor kinderen en jongeren

  • Broederzielalleen - Over het verliezen van een broer of zus en de rouwverwerking ervan (Nl.)
  • Jongereninformatie.be - De enige, echte, ultieme, lichtverteerbare jongereninformatiesite (zie 'Gezondheid')
  • Kinder- en Jongerentelefoon - Voel je je up of down ? Heb je vragen ? Zit je ergens mee ? Bel 102, mail naar brievenbus@kjt.org, schrijf naar PB 50, 2800 Mechelen of chat via www.kjt.org
  • Kinder- en Jongerentelefoon (volwassenafdeling) - Zie KJT (hierboven), maar dan voor volwassenen ;-)
  • Kinderwerking (Welzijn & Justitie) - Voor kinderen die betrokken zijn bij een misdrijf of een andere schokkende gebeurtenis.
  • Missing You - Voor jongeren en jongvolwassenen die een broer, zus, ouder, vriend, ... verloren hebben door sterfte en hier geregeld over willen praten met lotgenoten.
  • Rouw rauw??? Auww!!! - Rouwgroep van de Interdiocesane Jeugddienst Antwerpen voor jongeren en jongvolwassenen 15-30jr.
  • Rouwzorg Vlaanderen vzw - Activiteiten voor jongeren rond rouwverwerking in Vlaanderen.
  • Zwaarweer - Voor jongeren die meer willen weten over het verschil tussen een dipje en een depressie (Nl)

Boeken

  • Afscheidsbrief. Bobje Goudsmit, 1999. (fictie)
  • Alles gaat voorbij maar niets gaat over. Poëziebundel. Daniel Billiet, 2008. Uitgeverij Clavis.
  • Als het leven veel pijn doet. Achterblijven na zelfdoding. Harry de Bock, 2008. Uitgeverij Free Musketeers.
  • Boeken over en rond zelfdoding (Bronnenwijzer)
  • Boeken over en rond zelfdoding bij tieners (Bronnenwijzer)
  • Met de dood voor ogen. Bart Demyttenaere, 2006. Uitgeverij Manteau.
  • Om alles wat er niet meer is. Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers en Monique van 't Erve i.s.m. Werkgroep Verder, 2008. Uitgeverij Ten Have/Averbode i.s.m. Werkgroep Verder.
  • Verlies door suïcide. Werkboek voor nabestaanden. Marieke de Groot & Jos de Keijser, 2005. Uitgeverij Ten Have/Averbode.
  • Weg van mij. Werkboek voor kinderen die achterblijven na zelfdoding. Dr. Riet Fiddelaers-Jaspers en Monique van 't Erve, 2006. Uitgeverij Ten Have/Averbode.

Centrum voor Zelfmoordpreventie - de Zelfmoordlijn